Uitleg categorieën

Welke categorieën vuurwerk zijn er?

Er zijn verschillende soorten vuurwerk, van sterretjes tot grote Chinese rollen. Deze soorten worden verdeeld in vier 'categorieën'. Hieronder leggen we uit wat elke categorie inhoudt, of het legaal of illegaal is en of je dit in Nederland kunt kopen.

 

  • ·         Categorie 1: Dit is jeugdvuurwerk, vroeger ook vaak fop & scherts vuurwerk, en mag het hele jaar verkocht en afgestoken worden. Om dit type vuurwerk te mogen kopen moet je 12 jaar of ouder zijn;
  • ·         Categorie 2: Dit is het type vuurwerk voor consumenten. Wat betekent dat het slechts een klein risico heeft op letsel en ongelukken. Deze categorie is alleen toegestaan om af te steken op 31 december tussen 18.00 uur en 02.00 uur 's nachts (1 januari). Om dit type vuurwerk te mogen kopen moet je 16 jaar of ouder zijn;
  • ·         Categorie 3: Dit is een type zwaarder vuurwerk voor consumenten. Vroeger was dit type in Nederland ook toegestaan voor consumenten, echter is het per 2020 verboden en niet meer verkrijgbaar. Onder deze categorie vallen de bekende Chinese rollen/ratelbanden en grotere single shots.Legaal of illegaal 
Binnen vuurwerkcategorie 2 zijn ook niet alle producten legaal In Nederland welke wel in andere Europese landen legaal en te koop zijn.
Alleen het volgende siervuurwerk is legaal in Nederland verkrijgbaar zoals: 

·         cakes

·         compounds 

·         fonteinen 

Categorie F1 vuurwerk is de laatste jaren sterk veranderd. Het F1 assortiment is uitgebreider dan het vroeger was. Onze leverancier (en tevens producent) blijft nieuwe artikelen ontwikkelen in deze speciale reeks vuurwerk, die het hele jaar door verkocht kan en mag worden.

Prijs- en kwaliteitverhouding is dit het beste categorie F1 vuurwerk in de regio Gooi- en Vechtstreek.  www.vuurwerkwijdemeren.nl of lekker zoeken bij www.Berkoknallers.nl om de laatste dagen van het jaar ook het mooie en kwalitatief goede categorie F2 vuurwerk te kopen. Natuurlijk kun je dit online al bestellen en zelfs met korting, als je het op tijd doet. Je kunt leuke extra's bij je bestelling GRATIS krijgen als je op tijd bent! 

In Nederland is alleen vuurwerk onder de categorieën 1 en 2 toegestaan. Knalvuurwerk is illegaal en dus NIET verkrijgbaar in Nederland.

Vanaf 12 jaar mag je Categorie F1 vuurwerk kopen
Vanaf 16 en soms 18 jaar mag je Categorie F2 vuurwerk kopen

Neem altijd je ID mee, want je kunt gecontroleerd worden!! 

Versturen

Wij mogen het vuurwerk niet versturen, dit is bij wet geregeld. U kunt het vuurwerk alleen afkomen halen op de drie daar voor aangewezen dagen aan het einde van het jaar. Categorie F1 mag het hele jaar verkocht worden, maar mag tevens alleen maar afgehaald worden. Dit is natuurlijk geen probleem, dit kunt u gewoon bij Berko, de winkel doen tijdens de openingstijden.

Afsteken

Het afsteken mag alleen nog op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari. Overdag knallen en afsteken mag dus officieel niet meer. Doe je dit wel is het risico op een bekeuring best groot Omdat we allemaal nog zo lang mogelijk van onze favoriete hobby willen genieten, adviseren we iedereen om je er zoveel mogelijk aan te houden en dus niet vóór 18.00 uur op Oudejaarsdag af te steken. Enige uitzondering op deze aangepaste afsteektijden is het afsteken van CAT.1 Vuurwerk, dat mag ook op 31 december overdag afgestoken worden!!

Verkoopdagen

Wij mogen als vuurwerkwinkel maar 3 dagen per jaar Categorie F2 (dus het consumentensiervuurwerk) verkopen. Op zondagen mogen we niet verkopen, dat betekent dit jaar dat we op de laatste dag van het jaar (31 december valt op zondag) niet mogen verkopen.

De openingstijden van dit jaar zijn: