Uitleg categorieën
De Vier Categorieën van Vuurwerk in Nederland: Wat je Moet Weten
In Nederland zijn er verschillende soorten vuurwerk, van kleine sterretjes tot grote Chinese rollen. Deze soorten vuurwerk zijn ingedeeld in vier categorieën, elk met hun eigen regels en gebruiksvoorwaarden. Hier leggen we uit wat elke categorie inhoudt, of het legaal of illegaal is en of je dit vuurwerk in Nederland kunt kopen.
Categorie 1: Jeugdvuurwerk
Categorie 1, ook wel bekend als jeugdvuurwerk of fop & scherts vuurwerk, is het meest toegankelijke type vuurwerk. Dit vuurwerk heeft een zeer laag risico en mag het hele jaar door verkocht en afgestoken worden. Voorbeelden van categorie 1 vuurwerk zijn sterretjes, knalerwten, en trektouwtjes. Om dit type vuurwerk te mogen kopen, moet je minimaal 12 jaar oud zijn.
Voorbeelden van Categorie 1 vuurwerk:
- Sterretjes
- Knalerwten
- Trektouwtjes
Categorie 2: Consumentenvuurwerk
Categorie 2 vuurwerk is het meest voorkomende type vuurwerk voor consumenten. Dit vuurwerk heeft een beperkt risico en is populair voor feestdagen zoals Oud en Nieuw. In Nederland mag dit vuurwerk alleen worden afgestoken op 31 december tussen 18.00 uur en 02.00 uur 's nachts op 1 januari. Om categorie 2 vuurwerk te mogen kopen, moet je minstens 16 jaar oud zijn.
Voorbeelden van Categorie 2 vuurwerk:
- Fonteinen
- Romeinse kaarsen
- Vuurpijlen
Categorie 3: Zwaarder Consumentenvuurwerk
Categorie 3 omvat zwaarder vuurwerk dat vroeger beschikbaar was voor consumenten, maar sinds 2020 is dit type vuurwerk in Nederland verboden. Dit betekent dat het niet meer verkocht of legaal afgestoken mag worden. Tot deze categorie behoorden populaire vuurwerkstukken zoals Chinese rollen/ratelbanden en grotere single shots.
Voorbeelden van Categorie 3 vuurwerk:
- Chinese rollen/ratelbanden
- Grotere single shots
Categorie 4: Professioneel Vuurwerk
Categorie 4 vuurwerk is bedoeld voor professioneel gebruik en mag alleen worden gekocht en afgestoken door mensen met een speciale vergunning. Dit type vuurwerk heeft een hoog risico en wordt voornamelijk gebruikt voor professionele vuurwerkshows en evenementen.
Voorbeelden van Categorie 4 vuurwerk:
- Grote mortieren
- Professionele vuurwerkbommen
- Commerciële vuurwerkshows
Conclusie
Het is belangrijk om de verschillende categorieën vuurwerk te begrijpen voordat je vuurwerk koopt of afsteekt. Door te weten welk type vuurwerk legaal is en wanneer het mag worden afgestoken, kun je een veilige en plezierige vuurwerkervaring hebben. Bij Berkoknallers in Wijdemeren helpen we je graag met het kiezen van het juiste vuurwerk voor jouw viering.
Legaal of illegaal
Binnen vuurwerkcategorie 2 zijn ook niet alle producten legaal In Nederland welke wel in andere Europese landen legaal en te koop zijn.
Alleen het volgende siervuurwerk is legaal in Nederland verkrijgbaar zoals:
· cakes
· compounds
· fonteinen
Categorie F1 vuurwerk is de laatste jaren sterk veranderd. Het F1 assortiment is uitgebreider dan het vroeger was. Onze leverancier (en tevens producent) blijft nieuwe artikelen ontwikkelen in deze speciale reeks vuurwerk, die het hele jaar door verkocht kan en mag worden.
Prijs- en kwaliteitverhouding is dit het beste categorie F1 vuurwerk in de regio Gooi- en Vechtstreek. www.vuurwerkwijdemeren.nl of lekker zoeken bij www.Berkoknallers.nl om de laatste dagen van het jaar ook het mooie en kwalitatief goede categorie F2 vuurwerk te kopen. Natuurlijk kun je dit online al bestellen en zelfs met korting, als je het op tijd doet. Je kunt leuke extra's bij je bestelling GRATIS krijgen als je op tijd bent!
In Nederland is alleen vuurwerk onder de categorieën 1 en 2 toegestaan. Knalvuurwerk is illegaal en dus NIET verkrijgbaar in Nederland.
Vanaf 12 jaar mag je Categorie F1 vuurwerk kopen
Vanaf 16 en soms 18 jaar mag je Categorie F2 vuurwerk kopen
Neem altijd je ID mee, want je kunt gecontroleerd worden!!
Versturen
Wij mogen het vuurwerk niet versturen, dit is bij wet geregeld. U kunt het vuurwerk alleen afkomen halen op de drie daar voor aangewezen dagen aan het einde van het jaar. Categorie F1 mag het hele jaar verkocht worden, maar mag tevens alleen maar afgehaald worden. Dit is natuurlijk geen probleem, dit kunt u gewoon bij Berko, de winkel doen tijdens de openingstijden.
Afsteken
Het afsteken mag alleen nog op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari. Overdag knallen en afsteken mag dus officieel niet meer. Doe je dit wel is het risico op een bekeuring best groot Omdat we allemaal nog zo lang mogelijk van onze favoriete hobby willen genieten, adviseren we iedereen om je er zoveel mogelijk aan te houden en dus niet vóór 18.00 uur op Oudejaarsdag af te steken. Enige uitzondering op deze aangepaste afsteektijden is het afsteken van CAT.1 Vuurwerk, dat mag ook op 31 december overdag afgestoken worden!!
Verkoopdagen
Wij mogen als vuurwerkwinkel maar 3 dagen per jaar Categorie F2 (dus het consumentensiervuurwerk) verkopen. Op zondagen mogen we niet verkopen, dat betekent dit jaar dat we op de laatste dag van het jaar (31 december valt op zondag) niet mogen verkopen.
De openingstijden van dit jaar zijn: